torsdag 31 maj 2012

Generator Gävle '12: Kreativitet Innovation Ledarskap

                                                                     Foto: Länsmuseet Gävleborg
Sverige har i fler än en undersökning utnämnts till världens mest kreativa land. Hög grad av tolerans, öppenhet och utbredd teknikanvändningen är några av faktorerna som bidrar till vår framskjutna position. Dessutom har vi stor och god tillgång till hög kompetens. Men hur ska vi göra för att fortsätta ligga i framkant även i framtiden? Och hur ska Sveriges kulturella och kreativa näringar bli världsbäst på att utveckla innehåll, driva tillväxt, skapa attraktiva platser samt förädla andra näringar? Kreativitet, innovation och ledarskap är tre viktiga byggstenar och därför årets temaord för Generatorkonferensen.

Kreativitet: nytänkande, idérikedom, unikitet – mod att gå dit ingen tidigare gått. Hur kan kreativitet stimuleras?
Innovation: nya tjänster och produkter kan driva utvecklingen mot ett mer hållbart samhälle. Hur kan fler människor inspireras till nyskapande?
Ledarskap: i ett samhälle med fler kreativa och innovativa människor, företag och organisationer ställs nya krav på ledarskap. Hur kan nya former för ledarskap utvecklas och implementeras?

Framtid och visioner kommer att vara tydliga inslag under konferensen. Diskussionen om det framtida arbetet för att främja och stärka de kulturella och kreativa näringarna kommer att föras vidare, naturligtvis med kopplingar såväl till handlingsplanen för kulturella och kreativa näringar som till de nya strategier som är på gång (exempelvis Attraktionskraft Sverige och Innovationsstrategin).

Redan nu pågår också förberedelserna för konferensens konstnärliga upplevelser för fullt i Gävle.

En sak är säker – du kommer helt enkelt att vilja vara där den 26-27 november!

Generator-teamet
PS Konferensprogrammet samt registrering öppnar i mitten av juni DS

torsdag 24 maj 2012

Konstnären och kulturnäringarna

I början på maj hade Konstnärsnämnden release för antologin Konstnären och Kulturnäringarna. Vi var inbjudna men hade tyvärr inte möjlighet att resa ned till Stockholm den dagen och det har tagit ända tills nu innnan jag har hunnit börja läsa. Men av det jag hunnit med hittills är det intressanta och fördjupande texter som breddar perspektivet på de här näringarna och inte söker förenkling eller skyttegravspositionering. I Sverige är det framförallt inom näringslivspolitiken man drivit och finansierat arbetet med de kulturella och kreativa näringarna och det har funnits mycket att göra inom det området. Den här antologin pekar på gränssnittet inte bara mellan näringspolitiken och kulturpolitiken utan den punkt där dessa två möter eller bör möta en uppdaterad konstpolitik. 
Ingrid Elam avslutar sin introduktion med följande ord: "Konsten i sig är inte lönsam och skall inte instrumentaliseras eller bedömas med lönsamhetskriterier, men den spelar en central roll som utvecklingsmotor; samhällen med många aktiva konstnärer är också rika på tekniska och andra innovationer. Vi behöver lyckligtvis inte fråga efter orsak och verkan, hönan och ägget - det goda samhället har båda".

I antologin ingår bidrag av de namnkunniga internationella och svenska skribenterna Yudhishthir Raj Isar, Ylva Gislén, Angela McRobbie, Kate Oakley och Klas Östergren. I inledningen ger Ingrid Elam, ordförande i Konstnärsnämndens styrelse och antologins redaktör, en överblick över olika perspektiv på konstnärens roll i de kulturella och kreativa näringarna liksom kulturekonomins betydelse för konstnärerna.

Läs och ladda ner denna antologi med fördjupande texter HÄR.

söndag 6 maj 2012

Filmturism i Gävleborg? Följ med på en inspirationsresa till filmens Ystad!

Ystad har sedan många år arbetat både med filminspelningar och dess effekter av ökat antal filmturister. Det har givit näringslivet möjligheter att ta nya grepp och nya samarbeten som stärker utvecklingen.
Man har erfarenheter av inspelningar som t ex Wallander, Svinalängorna och Vintergatan. Gävleborg har möjlighet att ta tillvara på att The Girl with the Dragon Tattoo spelades in i våra trakter och locka fler besökare. Vi hoppas kunna lära oss av andra som har den erfarenheten så att vi på bästa sätt får spännande erbjudanden och nyttiga relationer.

Vi erbjuder dig som är verksam inom besöksnäringen eller som arbetar för att stärka detta arbete att följa med oss och inspireras till nya affärer och möjligheter i Gävleborg.

Den 24-25 maj åker vi tillsammans till Ystad.

Som deltagare betalar du resan till och från Arlanda själv, dryck samt en deltagaravgift om 1 000 kr.

Vi flyger tillsammans från Arlanda den 24 maj kl 14.30 och åker gemensamt till Ystad Saltsjöbad, som arbetar i framkant både med sin egen service och upplevelse men även med externa arrangemang. Vi kommer att göra Wallandervandringen, träffa företagare från hotell, butik och service med erfarenhet av detta och tjänstemän som strategiskt arbetar med detta. Vi kommer också att erbjuda visning av Cineteket i Ystad.

För information och anmälan kontakta Erika Larsson:
erika.larsson@regiongavleborg.se
Tel: 026-650 247

OBS!!! Vi vill ha din anmälan senast 11 maj.


VÄLKOMMEN

onsdag 2 maj 2012

ÖPPET FÖR ANMÄLAN: Kreativa Labbet på Hälsinglands museum: för slöjdare, konsthantverkare och konstnärer i Gävleborg

Nu kan man ansöka till Kreativa Labbet - ett pilotprojekt för slöjdare, konstnärer och konsthantverkare som genomförs av Hälsinglands museum i samverkan med Länskulturen i Gävleborg och Region Gävleborg. SISTA ANSÖKNINGSDATUM är redan 7 maj!

Projektet riktar sig till dig som vill hitta ny inspiration i din verksamhet och använda de utställningar och det rika kulturarv som finns på muséet för att genom workshops, föreläsningar och individuell coachning jobba fram nya idéer, samarbeten, produkter och tjänster. De aktuella utställningarna vi kommer jobba med är de uppmärksammade och kritikerhyllade konstutställningarna med textilkonstnären Hrafnhildur Arnárdottir och skulptören Lena Lervik samt hantverksutställningarna ”Näver” och ”Garva lagom”. Det rika och omfattande materialet i det nyligen färdigställda textilmagasinet och i magasinet för interiört väggmåleri, kommer också att användas som kreativa källor i projektet.

Processledare för Kreativa Labbet är Moa Diseborn och Jöran Österman. Moa Diseborn, är professionell coach och kommer hjälpa deltagarna att hitta vägar att omsätta sina visioner till nya tjänster och produkter samt vässa sina egna varumärken. Jöran Österman, konstnär, är projektsamordnare.

Projektet kommer att pågå från maj 2012 till och med oktober, med ca 10 träffar. Föreläsningarna kommer att vara öppna men workshoppen och coachningen omfattar 10 platser. Deltagandet är gratis men kostnad för eget material kan tillkomma.

Anmälan sker senast 7 maj till hemslöjdskonsult Eva Carlborg: eva.carlborg@lg.se