måndag 26 september 2011

Fokus Gävleborg på www.kulturekonomi.se

Vårt arbete tillsammans med länets kommuner väcker uppmärksamhet nationellt. Här följer en länk till senaste intervjun med rubriken: "En liten insats har lett till en mångfald aktiviteter" på www.kulturekonomi.se

torsdag 22 september 2011

Hur stärker Sveriges regioner de kulturella och kreativa näringarna?

Johanna Skantze, vd i Generator Sverige kommer till Region Gävleborgs monter på bokmässan kl 14.30 fredag 23 september. Generator Sverige samverkar med, inspirerar och stärker regionerna i deras arbete med att skapa bättre förutsättningar för branscherna och företagarna inom de kulturella och kreativa näringarna. Johanna har utblick över nuläget och kommer dessutom berätta om Kreatörskaravanen och Generatorkonferensen i Norrköping 15-16 november.

I år får Gävleborg större utrymme än någonsin på Bok&Bibliotek i Göteborg som är nordens i särklass största kulturmässa. Mässans största café har blivit Café Gävleborg. Här kan man som besökare lyssna till program och samtidigt ta en kopp kaffe.

I montern arbetar länsbor från biblioteken i länet, Region Gävleborg, Länsbiblioteket och Landstinget. Programmet spänner från lokala och aktuella författare såsom Täppas Fogelberg, Anna Jörgensdotter, Jerker Eriksson och Håkan Axlander-Sundquist med flera. Ett nytt program varje halvtimme - utom de gånger då det är ett program i kvarten...

I programutbudet ingår även berättelser om olika verksamheter och projekt från Gävleborg bland annat; Hudiksvall Hela Livet, Gävle läser Agnes von Krusenstjerna, Litteraturhus för barn och unga - i Sandviken för hela regionen och HelGe - 10 bibliotek = 1.

Under mässdagarna serverar även Valbo Street smaker från länet

Väl mött i monter D 01:24

tisdag 20 september 2011

TEMA: Kulturella och kreativa näringar i magasiet AFFÄRER

Magasinet AFFÄRER ägnar sex sidor åt intervjuer med företagare och aktörer inom de branscher som samlas under begreppet kulturella och kreativa näringar. Lär mer HÄR

måndag 12 september 2011

KKN 3,3% av EU:s totala BNP 2010

Generator Sverige skriver på sin hemsida att enligt de senaste utkasten från Europeiska kommissionen stod kulturella och kreativa näringar för 3,3 % av EU:s totala BNP 2010. Dessutom visar siffror på en betydligt större ökning av antal anställda inom kulturella och kreativa näringar jämfört med övriga näringar. Även rapporter såsom EU:s senaste grönbok ”Unlocking the Potential of the Cultural and Creative Industries” visar på de möjligheter som finns i utvecklingen av dessa näringar. I ljuset av detta presenteras rekommendationer för hur Europa ska bidra till en utveckling av kulturella och kreativa näringar.

En ny rapport är på väg denna veckan där Södra småland medverkat via projektet Creative Growth där man lyfter viktiga framgångsfaktorer i arbetet med att stärka dessa branscher. Det handlar bl a om ,möjligheter till nya finansieringsformer såsom micro-finansiering eller investeringsfonder som skulle kunna generera en ökning av antalet företag. Företagen behöver också mer anpassad och utvecklad företagsrådgivning, mentorskap, inkubatorer och nätverkssystem. Kopplingen mellan kulturella och kreativa näringar och övrig industri lyfts också fram som en viktig faktor.
Läs mer på Geerator Sveriges hemsida

söndag 4 september 2011

Utbildning-Utveckling-Utmaning: Två koncept för företagare inom kulturella, kreativa och gröna näringar

1. Den första är "The Art of Selling your heart" med Linda Nordfors 19-20 sept +25 okt
Linda har skrivit två korta konkreta rapporter åt oss baserade på sina erfarenheter som konstnär och företagare. Rapporterna finns tillgängliga i vårt rapportbibliotek. I rapportbiblioteket finns flera rapporter med olika infallsvinklar och perspektiv på KKN branscherna.

“The art of selling your heart” vänder sig till dig som vill leva på det du älskar att göra utan att kompromissa med vad som är viktigt för dig. Det handlar om konsten att sälja med utgångspunkt från ditt eget skapande, din kreativitet och ditt erbjudande.
Tillsammans går vi igenom en metod där du får hjälp att svara på frågorna;
Vad har jag som jag kan sälja?
Till vem vill jag sälja det?
Hur kan jag sälja det?
För hur mycket kan jag sälja det?

Kursen har genomförts en gång med mycket positivt resultat, den är konkret och ger omedelbart resultat för deltagarna, några röster från vårens deltagare:

-Seminariet gav mig en "upphöjare" av mitt eget värde samt mitt arbetes värde, har blivit bättre på att förmedla det till kund.

-Sålt mycket mer till privata kunder med ny prislista, återstår att tackla företagskunderna

-"En positiv spark i rumpan" –att man får sälja på sitt eget vis

-Hjälpt mig att hitta trygghet och att värdesätta mitt arbete

Anmälan: Senast 5 september 2011 till Anders Gunnarsson ALMI på mailadress: anders.gunnarsson@almi.se
Ev. frågor besvaras på tel. 026-66 36 65 eller 070-661 17 78



2. Distinkt Dam (mer info, program samt anmälan här.
Det här konceptet har köpts in av länsstyrelsen och äger rum under fyra lördagar i höst på olika platser i Gävleborg. Distinkt Dam har nominerats till Årets Ullbagge 2011 och detta är första gången det erbjuds här hos oss i Gävleborg.

Distinkt Dam är ett kreativt kompetensutvecklingsprogram för entreprenörer inom två olika branscher. Just nu vänder vi oss till verksamheter inom GRÖNA och KREATIVA NÄRINGAR.Du kanske driver en gård, odlar grönsaker, frukt, förädlar råvaror, driver pensionat/B&B, är konstnär, konsthantverkare, musiker, fotograf eller har ett annat skapande yrke. Även hälsoverksamheter räknas in här.
Programmet ger Dig verktyg och metoder för att utveckla Dina olika kompetenser och därmed Dina affärer. Vi arbetar med konkreta övningar " hands on" i utvalda miljöer under ledning av erfarna konsulter. Vi främjar kreativa möten i syfte att generera berikande samarbeten.

PROGRAM
Workshop - Tema: Scenisk gestaltning. Dramaövningar och vikten av en god berättelse.
Under ledning av skådespelerskan AnneLee Vikner, från det Ullbaggenominerade landsbygdsprogrammet TornetProductions.

Västmanland 24/9, Vallby Friluftsmuseum, Västerås
Södermanland 8/10, Skottvångs gruva, nära Mariefred
Gävleborg 15/10, Jädraås Herrgård

Workshop - Tema: Teambildning, kommunikation och nätverkande.
Ledare: dramacoach Ulrika Forsberg, Dramadam och nätverksmotor Maria Forssén, grundare av SheNet, SO-Stockholm.
Västmanland 22/10, Sörby Herrgård, Valskog
Södermanland 12/11, Mellösa Bysmedja
Gävleborg 29/10, Ranbogården, nära Söderhamn

Workshop - Tema: Visuell gestaltning och värdet av det visuella uttrycket, samarbets- och formövningar.
Ledare konstnär Stina Wollter.
Västmanland 8/10, Färna Herrgård, Skinnskatteberg
Södermanland 22/10, Oändliga möjligheter, Berga Vingåker
Gävleborg 12/11, AlftaQuren, Alfta

Workshop - Tema: Ta nästa steg! Kompetensanalys, projektledning och strukturakut.
Ledare: projektledare Mai Lundell, Distingo Art&Management och affärsutvecklare Lilian Klasson, Stratvise.
Västmanland 19/11, Sätra Brunn
Södermanland 26/11, Rockelstad Slott, nära Sparreholm
Gävleborg 3/12, Chinova Mötesgård, Järvsö

*Alla workshopsledare är erfarna processledare och experter/konsulter inom relevanta ämnesområden.